Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Pridružite nam se na Sajmu ‘Hrabro Srce’: Podržite osnaživanje žena u Mostaru

Udruženje „Žena BiH“ Mostar u partnerstvu s „Inicijativom građanki/na Mostar“ je u proteklih deset mjeseci, uz podršku „Projekta Mostar – Prostori koji pokreću“ kojeg financijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, implementiralo projekt pod nazivom „Aktivno NE pasivno, socijalno-društveno uključivanje žena“.

U proteklih 10 mjeseci žene su imale priliku da, na mjesečnom nivou, prisustvuju individualnim i grupnim psihološkim terapijama, sudjeluju u kulturno-društvenim događajima u gradu i kroz radno-okupacionu terapije kreiraju nakit, sapune i pletiva. Sve aktivnosti implementirane su u cilju jačanja vlastitog samopouzdanja, povećanja osjećaja pripadnosti, i razvoja novih kreativnih i digitalnih vještina.

„Pridružila sam se radionicama prvenstveno da naučim nešto novo, a onda i zbog druženja,.“ ističe jedna od korisnica projekta.

Kroz zajednički rad, formirana je neformalna grupu žena pod nazivom „FenixUzimajući u obzir činjenicu da su članice većinom žene koje su bile žrtve nasilja, te druge ranjive grupe žena, sam naziv grupe znak je savladavanja ličnih barijera i borbe protiv društvenih stereotipa, te povećanja socijalne uključenosti u zajednici.

„Ja sam dosta vremena provodila u kući i zbog poboljšanja mentalnog zdravlja bilo mi je važno da se počnem više družiti i više izlaziti iz kuće. Za radionice sam saznala kroz besplatnu psihoterapiju koju nam nudi Udruženje „Žena BiH.“ Same radionice su doprinijele tome da pronađem prijateljicu s kojom se super slažem i volim družiti. Radionice su mi također pomogle da upoznam više žena i čujem njihove priče.“ istakla je jedna od korisnica projekta.

Kroz radionice o korištenju digitalnih alata, korisnice su, između ostalog, pripremljene za tržište rada. Tako su unaprijeđeni kapaciteti radne snage koja je već upoznata s kulturnom i kreativnom industrijom, te može kvalitetno doprinijeti društvu svojim radom.

„Korištenje digitalnih alata komunikacije će doprinijeti mom profesionalnom razvoju, te dobivene vještine planiram koristiti u narednom periodu“, ističe jedna od korisnica.

Građanke i građani Mostara će proizvode korisnica moći vidjeti i kupiti na sajmu „Hrabro srce“ koji se održava 10. prosinca 2023. u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

Korisnice projekta će svoje radove predstaviti i na Adventu u Mostaru u periodu od 13. prosinca 2023. godine do 19. prosinca 2023. godine u terminu od 12 sati do 20 sati.

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Real do pobjede golom Modrića

Real Madrid je na Santiago Bernabeuu pobijedio Sevillu 1:0...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Prof. Mirjana Miličević: Dijalogom možemo naći zajedničko rješenje

Konferencija "Unaprjeđenje znanja u poslovanju malih biznisa" održava se...