Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

NLB Grupa poboljšala svoju ESG ocjenu

Da li se ikada pitate kakav trag biste ostavili iza sebe ako bi se vaš svijet danas prestao vrtjeti? U NLB Grupi, gdje usmjeravamo svoje napore na stvaranje boljih tragova, postavljamo sebi ovo pitanje svaki dan. Naime, veoma smo svjesni odgovornosti koju nosimo kao jedna od ključnih bankarskih i financijskih institucija u Jugoistočnoj Europi, našem matičnom regionu. Ponosni smo što su naši napori i naš napredak ponovno prepoznati i rezultiraju u poboljšanoj ESG ocjeni od strane jedne od vodećih nezavisnih istraživačkih, ocjenjivačkih i podatkovnih kompanija na svijetu – Sustainalytics.

U NLB-u smo dobili našu prvu ESG ocjenu rizika od Sustainalytics-a prije malo manje od godinu dana. Drugi put, značajno smo je poboljšali. Naime, naša bankarska grupa dobila je novu ESG ocjenu rizika od 16.0 i Sustainalytics ju je ocijenio kao niski rizik od materijalnih financijskih utjecaja ESG faktora. Na taj smo način poboljšali prošlogodišnju ocjenu za 1.7 bodova, a poboljšana ocjena svrstava nas među 13 % najboljih banaka među svim kompanijama ocijenjenim od strane Sustainalytics-a.

Najveće poboljšanje u održivom poslovanju postigli smo u području razmatranja ESG rizika i prilika u cijelom financijskom poslovanju, ljudskim resursima i etičkom poslovanju. Nadalje, Sustainalytics nije pronašao događaj u Grupi ili njenom poslovanju koji bi imao negativan utjecaj na vlasnike dionica, poslovanje ili okoliš. Izvještaj možete pronaći ovdje.

“Održivost nije popularna fraza kojom se igramo bezbrižno i zapravo je zaboravljamo. To je vrlo mukotrpan proces, kontinuiran i zaista dugoročan. Sastoji se od malih koraka i promjena koje pojedinačno mogu izgledati nevažno, ali kada se promatraju kao cjelina, stapaju se u veliki, nezaustavljivi pokret. I to je zapravo još važnije od same ocjene rizika, iako smo, naravno, izuzetno ponosni na to, jer je rezultat naših napora i pregleda nezavisnih i svjetski priznatih stručnjaka, a naposljetku, to je i motivacija za nas i poticaj za naše vlasnike dionica da nastave vjerovati u naše poslovne odluke i akcije”, rekao je Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave NLB Grupe, nakon nove ESG ocjene rizika.

ESG ocjena rizika, slično kao i ocjena kreditnog rizika, mjera je procjene performansi kompanije, fonda ili sigurnosti, s tim da se fokusira na ispunjavanje standarda zaštite okoliša (E), društvenih (S) i upravljačkih (G) standarda, umjesto kreditne sposobnosti. U financijskom svijetu postaje sve važnija kategorija koju investitori i analitičari sve pažljivije prate, i na temelju nje, procjenjuju u koje kompanije ulagati, a u koje ne. Prije godinu dana NLB je bila prva banka sa sjedištem i ekskluzivnim strateškim interesom u Jugoistočnoj Europi koja je dobila ovu ocjenu, kao i prva među kompanijama listiranim na Ljubljanskoj berzi.

Najčitanije

I Todorić utemeljio stranku

Stranka Ivice Todorića "Zajedno Hrvatska" osnovana je u subotu u Zagrebu,...

Južna Karolina za Trumpa

Republikanski birači u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini danas...

Šemsudin ostao među Bošnjacima

Stranka "Naprijed" Šemsudina Mehmedovića danas je u Vogošći održala...

Grbin kontra Splita

Vijest da lider SDP-a Peđa Grbin, nakon druge odbijenice...

Embrij je dijete. Život počinje začećem.

Vrhovni sud u američkoj državi Alabami presudio je u...

Bayer juriša k tituli

Nogometaši Bayer-a pred svojim su navijačima u Leverkusenu svladali...

Amina Kotlo: Mladi osobno ćete rasti uz neformalno obrazovanje

BEST Mostar je apolitička, neprofitna, nevladina organizacija studenata tehnike...

Košarkaši BiH pobjedili Cipar

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Nikoziji u...