U Širokom Brijegu predstavljena Analiza zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u ŽZH

Predstavljena Analiza zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u ŽZH

Centar za građansku suradnju iz Livna u suradnji s pravnim stručnjacima je analizirao zakonodavni okvir u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u Županiji Zapadnohercegovačkoj, a rezultati između ostalog pokazuju da Pravilnikom o jedinstvenim kriterijima, pravilima i postupku imenovanja i postavljenja državnog službenika u tijelima državne službe u Županiji Zapadnohercegovačkoj sadrži potencijalno koruptivne odredbe, budući da rukovoditelj može izabrati bilo kog kandidata s liste, bez obzira na broj bodova uz mišljenje koje daje Povjerenstvo za državnu službu ŽZH.

Imajući u vidu da zapošljavanje u javnom sektoru ŽZH predstavlja jedan od najznačajnijih procesa u javnom sektoru županije, te njegovu podložnost pojavi koruptivnih rizika i drugih nepravilnosti, neophodno je pristupiti jednoj sustavnoj izmjeni zakonodavno-pravnog okvira, koji u ovom trenutku u praksi ne predstavlja odraz najvažnijih načela i standarda u ovoj oblasti – transparentnosti, meritornosti i pravičnosti, te slobode izbora zaposlenja i jednakog pristupa radnim mjestima za sve građane i građanke.

Predstavljeni su rezultati istraživanja zapošljavanja u javnom sektoru u ŽZH koji pokazuju da su:

  • 203 osobe zaposlene u razdoblju od 1.1.2021. godine do 31.12.2022. godine
  • 42% ispitanih institucija ima pravo korištenja diskrecijskih ovlaštenja pri zapošljavanju,
  • 54% natječajnih procedura okončano diskrecijskom odlukom

Prema provedenom istraživanju dolazi se do zaključka kako se  50% ispitanih institucija nije pridržavalo odredbi Zakona o slobodi pristupa informacijama, a dvije institucije nisu nikako dostavile odgovore.

Analiza zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u ŽZH rezultirala je s 12 nedostataka te je izrađeno 17 preporuka za unaprjeđenje zakonodavnog okvira zapošljavanja u javnom sektoru. Čuli smo od ministra pravosuđa ŽZH da pripremaju novi Zakon o državnim službenicima i da pripremaju izmjene i dopune ostale regulative koje će unaprijediti u ovoj županiji proces zapošljavanja u javnom sektoru. Nadamo se da će neke od ovih 17 preporuka biti uvažene prilikom izmjena i dopuna regulative i kreiranja novog zakona o radu”- kazala je izvršna direktorica Centra za građansku suradnju, Zulka Baljak.

Važeći propisi koji uređuju predmetnu oblast u ovom trenutku ne garantiraju izbor i imenovanje najkvalificiranijih i najkompetentnijih kandidata, što je nedopustivo s aspekta međunarodnih standarda kao i zbog važnosti stabilne i učinkovite javne uprave, koja jedino kao takva može biti u službi svih građana i građanki. Nužan preduvjet za to jeste osiguranje zapošljavanja najboljih kadrova u ovom sektoru, što je moguće samo uz uređen i transparentan proces zapošljavanja, koji će mogućnost zloupotreba i koruptivnog djelovanja svesti na minimum.

Ministar pravosuđa i uprave ŽZH Vjekoslav Lasić najavio je donošenje dva nova zakona te kazao: “U programu rada do kraja godine je donošenje kompletnog novog Zakona o državnoj službi kao i novog Zakona o udrugama. Pošto će se donijeti novi Zakon o državnoj službi, mijenjat će se svi npodzakonski akti. Ovo je, po meni, dobar sastanak i sigurno da ćemo ove preporuke Centra za građansku suradnju, sve one koje budu dobre, mislim da ćemo to uspjeti inkorporirati u novi Zakon”.

Posljednje novosti

Lađarska udruga Mostar poziva sve zainteresirane da se priključe novom sportu i novoj priči u gradu Mostaru

Lađarska udruga Mostar poziva sve ljubitelje izazova i novih...

Brano Likić predstavlja spot za pjesmu “Jesi li se umorilo srce moje”

Vrhunski glazbenik Brano Likić predstavlja spot za pjesmu "Jesi li se umorilo...

Jačanje ljudskih potencijala na Sveučilištu: Ugovori za asistente i poslijediplomande

U okviru obilježavanja Dana Sveučilišta, upriličena je svečanost dodjele...

Najbolji volonteri u 2023. godini su Maja Andrić (RH) i Mateo Marić (BiH)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, 5. prosinca, humanitarna udruga...

Pridružite nam se na Sajmu ‘Hrabro Srce’: Podržite osnaživanje žena u Mostaru

Udruženje „Žena BiH“ Mostar u partnerstvu s „Inicijativom građanki/na...

NLB Grupa poboljšala svoju ESG ocjenu

Da li se ikada pitate kakav trag biste ostavili...

Danas je Svjetski dan zemljišta – Zemljište je izvor života na Planeti

Svjetski dan zemljišta obilježava se svake godine 5. prosinca...