Kardiolog Emir Fazlibegović: Kardiovaskularne bolesti su ubica broj jedan

Kardiolog doc. dr. Emir Fazlibegović, predsjednik Udruženja kardiologa HNŽ i Mihaela Rajič, voditeljica na Običnom radiju

Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna. Tradicionalne Dane srca u Mostaru 2023. u programu Običnog radija predstavio je kardiolog doc. dr. Emir Fazlibegović, predsjenik Udruženja kardiologa HNŽ-a..

U početku je to bio samo taj dan obilježavanja Svjetskog dana srca, taj dan 29. rujna. Pokazala se potreba da šira publika bolje upozna poruke Svjetske srčane federacije, pa smo u udruženju dogovorili čitav tjedan obilježavanja kao Dani srca u Mostaru. Želimo što masovnije građane upoznati s načinima kako rješavati probleme kardiovaskularnih bolesti“, istaknuo je na početku razgovora dr. Emir Fazlibegović.

Svjetski dan srca je podsjetnik svima širom svijeta da brinu o srcima. Ovogodišnja kampanja se fokusira na suštinski korak da upoznamo svoja srca.

Preporuka je da stranke koje se bore za vlast i pozicije u našem društvu da imaju u vidu probleme kardiovaskularnih bolesti društva, i da oni svojim osvajanjem vlasti u programske zadatke stave rješavanje kardiovaskularnih bolesti. Drugačije se ne može riješiti problematika prevencije. Evo tek smo uspjeli lani usvojiti zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama a to je jedan od faktora u borbi sprječavanja kardiovaskularnih bolesti.“, ističe dr. Emir Fazlibegović.

Letak Dani srca u Mostaru 2023 i logo Običan radio

U sklopu Manifestacije Dani srca u Mostaru održat će se sipmozij u petak 29.9. od 18:00 do 21:15. Suorganizator simpozija je Internacionalna akademija znanosti i umjetnosti u Bosni i Hercegovini (IANUBIH). Na simpoziju će se pričati o sljedećim temama: Stres i bolesti srca; Razlike u dijagnostičkim modalitetima, liječenju i ishodima u žena s akutnim koronarnim sindromom, Neželjeni ishodi u hospitalizacijama zbog zatajenja srca povezanog s amiloidom; ChatGPT i prijedlozi kirurškog liječenja valvularne bolesti usmjereni prema smjernicama i drugo.Simpozij je međunarodnog karaktera a neki od sudionika su: Çetin EROL, EFESC, Ankara, Turkey, Arshad Quyyumi, AHA,Atlanta, USA, Mahdi Garelnabi, FAHA, Massachusetts Lowell, USA., Peter McGranaghan, AHA, Miami, USA, Anshul Saxena,AHA, Miami, USA, Emir Veledar, AHA, IANUBIH, Miami, USA, Emir Fazlibegović, FESC, IANUBIH, Mostar, Bosna i Hercegovina, Samra Mededovic, ESC, Mostar, Bosna i Hercegovina, Adis Muslibegović, ESC, Mostar, Bosna i Hercegovina i drugi.

Tijekom ovog tjedna u ambulantama i ustanovama doma zdravlja imate besplatno određivanje SCORA  rizika kardiovaskularnih bolesti. To je jedna formula gdje se na osnovu tjelesne visine, težine, tlaka, šećera, masnoća u krvi određuje SCORE rizika i daju se preporuke za popravku SCORA. Svaki građanin bi trebao znati svoje brojeve. Preko 20,5 milijuna ljudi godišnje umre od kardiovaskularnih bolesti. Tu se ubrajaju moždani udar, srčani udar, začepljene krvnih sudova, bubrega, jedre, noga, ruka, rizici amputacija  kod dijabetičara. U proračunu zdravstvenih sustava nije zastupljenost prevencije protiv kardiovaskularnih bolesti. Na prvom mjestu su onkološke bolesti i tu su najskuplji lijekovi koji odnose 50 posto proračuna zdravstvenih fondova.“, kazao je kardiolog Emir Fazlibegović.

Letak Dani srca u Mostaru

Za sami kraj razgovora dr. Emir Fazlibegović ističe: “Najteže je promijeniti štetne navike i to ide najsporije. Možemo napraviti bolnicu, institucije, ali promijeniti navike da čovjek zdravo živi, da svaki dan vježba, da ne puši, jede zdravo je najteže. Zato smo unazad deset godina zajedno s Sportskim savezom Grada Mostara se udružili jer je vježba jedan od najznačajnijih faktora za kardiovaskularne bolesti. Važni su kontrola i mjerenje faktora rizika, da svi znamo svoje brojeve. To je ubica koji ne daje simptome, moramo sve izmjeriti da znamo je li se nešto dešava u organizmu. Važno je za djecu da ne provede vrijeme na mobitelu nego na zraku, da se igraju, da skaču zato smo i organizirali igraonice za njih na Kantarevcu.

Upotrijebite srce da spoznate srce.

Posljednje novosti

Lađarska udruga Mostar poziva sve zainteresirane da se priključe novom sportu i novoj priči u gradu Mostaru

Lađarska udruga Mostar poziva sve ljubitelje izazova i novih...

Brano Likić predstavlja spot za pjesmu “Jesi li se umorilo srce moje”

Vrhunski glazbenik Brano Likić predstavlja spot za pjesmu "Jesi li se umorilo...

Jačanje ljudskih potencijala na Sveučilištu: Ugovori za asistente i poslijediplomande

U okviru obilježavanja Dana Sveučilišta, upriličena je svečanost dodjele...

Najbolji volonteri u 2023. godini su Maja Andrić (RH) i Mateo Marić (BiH)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, 5. prosinca, humanitarna udruga...

Pridružite nam se na Sajmu ‘Hrabro Srce’: Podržite osnaživanje žena u Mostaru

Udruženje „Žena BiH“ Mostar u partnerstvu s „Inicijativom građanki/na...

NLB Grupa poboljšala svoju ESG ocjenu

Da li se ikada pitate kakav trag biste ostavili...

Danas je Svjetski dan zemljišta – Zemljište je izvor života na Planeti

Svjetski dan zemljišta obilježava se svake godine 5. prosinca...