IN MEMORIAM Milo Hrnić(3. 2. 1946. – 16. 9. 2023.)

S velikom tugom javljamo kako je u 78. godini života preminuo legendarni pjevač Milo Hrnić. Rođeni Dubrovčanin odrastao je u glazbenoj obitelji, a kao najvećeg uzora isticao je svog polubrata Antuna Simatovića koji je svojevremeno osnovao i nastupao u bendu Poklisari. Kao školarac nastupao je na pjevačkim priredbama, a kao srednjoškolac okušao se u klapskom pjevanju pridruživši se jednoj klapi, te je u to vrijeme puno naučio o pjevačkoj i glazbenoj interpretaciji.

Završivši pomorsku srednju školu Milo se otisnuo na pučinu i postao pomorac. Nakon nekoliko godina prekooceanske plovidbe vraća se u Dubrovnik i počinje se ozbiljno baviti glazbom. Na poziv legendarnog kantautora i skladatelja Đele Jusića, kao neafirmirani pjevač gostuje s Dubrovačkim Trubadurima na festivalu u Opatiji 1970. godine te odličnom interpretacijom pjesme “Znam da ima jedna staza” zaslužuje nagradu internacionalnog žirija stranih gostiju festivala uz gromoglasan pljesak auditorija.

U svojim počecima nastupao je uz glazbeni trio Plavi kristali, dok je uz sastav Libertas nastupao do kraja svoje glazbene karijere. S Libertasom je davne 1975. kao debitant nastupio na Splitskom festivalu te prošao u finale s pjesmom “Moja Ane broji dane”, a iako pjesma nije bila pobjednička, postala je veliki hit. “Vrati se”, “Dalmacijo, ljubav si vječna” i “Dobra večer prijatelji” pjesme su kojima je odnio pobjede na Splitskom festivalu 1982., 1983. i 1987. godine. Često je naglašavao kako voli svoj rodni Dubrovnik, ali i da je Split majka njegove karijere te da nema Splita i Splićana, ne bi bilo ni njega.

Tijekom svoje bogate karijere objavio je 20 albuma, na kojima se nalaze neki od antologijskih hitova hrvatske zabavne glazbe: “Požurite konji bijeli”, “Kome bi šumilo more moje sinje”, “Golubice bijela”, “Budi noćas mirno more”, “Tvoja mati je legla da spava” i druge. Godine 2004. Dubrovčani su ga, uz Terezu Kesoviju, proglasili pjevačem stoljeća grada Dubrovnika.

Moćan tenor i izvanredna interpretacija Mila Hrnića ostavili su neizbrisiv trag na hrvatskoj glazbenoj sceni, a dok su žive njegove pjesme živjet će i Milo. Neka ti je laka hrvatska zemlja, počivao u miru.

Posljednji ispraćaj bit će u utorak, 19. rujna 2023. u 15.00 sati na groblju Boninovo, a sprovod istog dana u 17.00 sati na groblju Sv. Trojstva u Petrači, Župa Dubrovačka.

Posljednje novosti

Promocija knjige “Kuća razbaštinjenih sanjara” Miodraga Kandića u Mostaru

Mostarski pjesnik Miodrag Kandić, koji već godinama živi u...

SOS Dječija sela u BiH organ izuju edukativno-zabavne povodom Dječije nedjelje

SOS Dječija sela u BiH, u partnerstvu s Federalnim...

Borna Benko predstavlja svoj debitantski singl “Sve oko mene”

Borna Benko, talentirani glazbenik i virtuoz na gitari objavio...

Nova pobjeda građana Jablanice – poništena dozvola za rad mHe „Zlate“

Udruženje građana „Za Doljanku“ održalo je u Mostaru konferenciju...

Na Sveučilištu u Mostaru svečano obilježen početak nove akademske godine

Akademska godina 2023./2024. svečano je započela danas na Sveučilištu...

VLADA HNŽ-A SA 110.000,00 KM POMOGLA NABAVU SPECIJALIZIRANOG VOZILA ZA OŠ ZA DJECU S POSEBNIM POTREBAMA

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg sudjelovao...

Mostarski Taekwondo klub Cro Star nastavlja nizati izvrsne rezultate

Mostarski Cro Star je osvojio 13 medalja (5 zlatnih,...

Nikad skuplje cijene na Oktoberfestu, među posjetiocima u Minhenu i brojni Bosanci i Hercegovci

Oktoberfest, najveće narodno slavlje na svijetu, već danima okuplja...