Željko Obradović: Usklađivanje i integracija zemljišnih knjiga i katastra je nužnost

Peti kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak“, kojeg od 27. do 29.9. organizira Geodetsko Društvo Herceg Bosne (GDHB), održat će se u Neumu gdje će okupiti brojne stručnjake iz sektora zemljišne administracije.

Tim povodom razgovarali smo sa Željkom Obradovićem, ravnateljem Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (FGU), koji je istaknuo daFGU u svom djelovanju nastoji biti inovativna i pratiti najnovije i suvremene trendove u području zemljišne administracije, a posljedica tog nastojanja su  rezultati koje je  Uprava postigla u posljednjih  petnaestak godina. ”Ta nastojanja povezuju FGU s GDHB. Društvo također nastoji promovirati geodetsku profesiju na visokoj razini i u skladu sa međunarodnim standardima.  Tako se na svim skupovima koje organizira Geodetsko Društvo predstavljaju projekti i aktivnosti koje provodi Uprava i njihovi rezultati, a također najavljuju planirane aktivnosti, čime se promovira cijeli sektor zemljišne administracije. U tom zajedničkom djelovanju postignuti su značajni rezultati s kojima se mi iz FGU ponosimo”, dodao je Obradović.

Peti Kongres o katastru je prilika za prezentaciju dosadašnjih postignuća, a u rasporedu kongresa jedna sesija je ostavljena upravo za prezentaciju aktivnosti FGU. Što namjeravate prezentirati sudionicima kongresa kao čelnik Federalne geodetske uprave?

U skladu s motom kongresa  „Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak“, osobno ću prezentirati kako FGU vidi jedan uspješan sustav zemljišne administracije koji maksimalno podržava ekonomski razvitak.  Zapravo je to prezentacija trenutnih projekata i aktivnosti, ali i vizije sustava koji FGU planira izgraditi. Bit će prezentirana nova arhitektura zemljišnoknjižnog i katastarskog informacijskog sustava u F BiH i projekt izlaganja na javni uvid podataka izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta, a predstavit ćemo i planirane projekte te aktivnosti.  Smatram da će sudionici  kongresa iz planiranih prezentacija steći dovoljno korisnih informacija za svoj daljnji rad.

Ovo je peti kongres u organizaciji Geodetskog Društva HB, kako biste ocijenili ovogodišnji ponudjeni sadržaj?

Mislim da je Društvo izabralo vrlo kvalitetne predavače i aktualne teme za uvodna predavanja. Tu je u prvom redu predavanje ravnatelja Geodetske uprave Slovenije i člana Upravnog odbora Eurogeographics-a Tomaža Peteka o „Green Deal“ (zelenom dogovoru), tijekom koga će sudionici  kongresa moći upoznati s aktualnostima i izazovima s kojima se sektor zemljišne administracije susreće u EU. Drugim predavanjem profesora Nedima Tune s Geodetskog odsjeka Građevinskog fakulteta u Sarajevu obilježit ćemo 70 godina od početka nove izmjere teritorija BiH. Zaključno će gospodin Maho Taso govoriti o važnosti registra cijena nekretnina za pravilno funkcioniranje tržišta nekretnina.

Pored toga bit će prezentirana 23 rada koji dolaze iz BiH, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Austrije. Svi radovi su bogati podatcima i informacijama potrebnim za svakodnevni rad geodetskih stručnjaka.

Koje aktivnosti je FGU ispunila  do sada po pitanju prostornih podataka ili preciznije infrastrukture prostornih podataka, a koji su najveći izazovi u trenutnom i daljnjem djelovanju u tom segmentu?

Zakon o infrastrukturi prostornih podataka je usvojen 2021. godine i FGU je prepoznata kao središnja točka infrastrukture prostornih podataka u Federaciji BiH. Uspostavljen je Geoportal infrastrukture prostornih podataka i već je postavljen značajan set harmoniziranih podataka. Puno energije trošimo na edukaciju vlasnika (subjekata) prostornih podataka.

Svjedoci smo značajnih rezultata FGU, što biste izdvojili kao najveća postignuća kada je u pitanju djelovanje FGU proteklih godina?

Najvažniji su nam naši korisnici i nastojimo pružiti što bolje podatke o nekretninama. Zahvaljujući projektu „Registracija nekretnina“ u Federaciji BiH je usuglašeno 62% katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka i to pretežito u urbanim prostorima, a  stvoreni su i kvalitetniji uvjeti za rad katastarskih i zemljišnoknjižnih ureda. U tijeku su izlaganja podataka izmjere što nam predstavlja poseban izazov. Uspostavlja se katastar komunalnih uređaja, a digitalni adresni registar je uspostavljen u 35 općina, dok je u 20 općina i gradova u tijeku priprema za označavanje. Od početnih 40% bb adresa, došli smo do 14 % adresa koje nose bb oznaku u Federaciji BiH.

Mnogo se uradilo na digitalizaciji podataka zemljišnih knjiga i katastra što je uvelike omogućilo kvalitetniju i bržu uslugu korisnicima. Koji su to naredni koraci nužni kako bi se taj segment podigao i na višu razinu?

Zadovoljni smo sa dosadašnjim rezultatima. Svi naši podaci su u digitalnom obliku i ono što željno čekamo je usvajanje Zakona o elektronskom potpisu. Na taj način bi se pojednostavile i pojeftinile sve usluge u domeni sektora zemljišne administracije.

Uz potrebu donošenja Zakona o digitalnom potpisu potrebno je i pojednostaviti sustav zemljišne administracije u FBiH. Na tehničkoj razini radimo na integraciji katastra i zemljišne knjige kroz novu arhitekturu katastarskog i zemljišnoknjižnog informacijskog sustava, ali mislim da je budućnost zemljišne administracije Federacije BiH  u institucionalnoj  integraciji katastra i zemljišne knjige i to nam je veliki izazov.

Što možete poručiti potencijalnim sudionicima kongresa i koja su Vaša osobna očekivanja?

U prvom redu očekujem da kongres proteče po planiranom rasporedu, te da svi sudionici prikupe dovoljno informacija i podataka potrebnih za svoj svakodnevni rad i planiranje budućih aktivnosti. Također očekujem da se na marginama kongresa sudionici druže i razmjene profesionalne, a napose životne informacije.

Svi do sada organizirani kongresi o katastru su garancija da će i ovaj kongres pružiti dosta zanimljivih sadržaja i dati priliku svim sudionicima da se upoznaju sa trenutnim i budućim projektima kako u BiH, tako i regiji, te na međunarodnoj sceni.

Posljednje novosti

Promocija knjige “Kuća razbaštinjenih sanjara” Miodraga Kandića u Mostaru

Mostarski pjesnik Miodrag Kandić, koji već godinama živi u...

SOS Dječija sela u BiH organ izuju edukativno-zabavne povodom Dječije nedjelje

SOS Dječija sela u BiH, u partnerstvu s Federalnim...

Borna Benko predstavlja svoj debitantski singl “Sve oko mene”

Borna Benko, talentirani glazbenik i virtuoz na gitari objavio...

Nova pobjeda građana Jablanice – poništena dozvola za rad mHe „Zlate“

Udruženje građana „Za Doljanku“ održalo je u Mostaru konferenciju...

Na Sveučilištu u Mostaru svečano obilježen početak nove akademske godine

Akademska godina 2023./2024. svečano je započela danas na Sveučilištu...

VLADA HNŽ-A SA 110.000,00 KM POMOGLA NABAVU SPECIJALIZIRANOG VOZILA ZA OŠ ZA DJECU S POSEBNIM POTREBAMA

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg sudjelovao...

Mostarski Taekwondo klub Cro Star nastavlja nizati izvrsne rezultate

Mostarski Cro Star je osvojio 13 medalja (5 zlatnih,...

Nikad skuplje cijene na Oktoberfestu, među posjetiocima u Minhenu i brojni Bosanci i Hercegovci

Oktoberfest, najveće narodno slavlje na svijetu, već danima okuplja...