„Večer folklora u Tivtu“ – čuvanje tradicije i bogatstvo različitosti

„Večer hrvatskog folklora u Tivtu” organizirana je u subotu večer 16. rujna 2023. u Centru za kulturu u Tivtu, zahvaljujući suradnji Udruge građana Vidoški grad iz Stoca i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Na početku večeri, nazočne je pozdravio predsjednik HNV -a, Zvonimir Deković koji je pozdravljajući nazočne i goste istaknuo kako ovakva druženja sigurno ne nastaju sama od sebe, a za ovo možemo zahvaliti, koliko nama, toliko i Sv. Vidu tivatskom, iz prve polovine XIV .st. i Sv. Vidu stolačkom, iz prve polovine XV. st., koji je u to vrijeme bio posjed Hercega Stjepana Vukčića Kosače, odnosno Vidoškom gradu, koji je po Sv. Vidu i dobio ime te je sa svojim obrambenim zidom i s 13 kula sačuvao Stolac i u njemu svu povijesnu raskoš tamošnjih Hrvata, koju ćemo večeras imati privilegij vidjeti”

Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a Crne Gore

Ante Vujnović, iz Udruge građana „Vidoški grad“, zahvalio je i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske koji je podržao ovaj projekt jačanje vaze među Hrvatima u prekograničnim područjima. Predstavio je i Grad Stolac i rad Udruge, njene brojne aktivnosti, kulturnu baštinu, koju Stolac posjeduje te istakao potrebu za očuvanjem iste. Izrazio je zadovoljstvo posjetom i suradnju, s brojnim mladim ljudima.

Među nazočnima, bila je i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, koja je gostima poželjela dobrodošlicu te istakla potrebu za zajedništvom svih Hrvata, gdje god oni bili, povezivanje i suradnju. Naglasila je kako je ovo bilo jedan od takvih primjera zajedništva Hrvata Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Boke kotorske.

Prigodnim riječima obratio se i Miroslav Landeka, dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, koji je ovom prigodom podsjetio na Skupštinu u Tivtu 1998. godine i kakva je radost i oduševljenje vladalo kada se poslije Drugog svjetskog rata prvi put obnovila jedna udruga s hrvatskim predznakom u Crnoj Gori od 1942. godine kada su Talijani ukinuli HKD Napredak. Ovom prigodom Landeka je uručio generalnoj konzulici monografiju o radu napretkove mostarske podružnice “Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretevi”.

Ante Vujnović, Zvonimir Deković, Miroslav Landeka i generalna konzulica Jasminka Lončarević

Ovaj događaj je dio projekta pod nazivom Jačanje veza među Hrvatima u prekograničnom području, koji sufinancira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Središnji dio večeri bio je nastup Hrvatskog kulturno -umjetničkog društva Stola, koji se predstavio sa spletom izvornih običaja, pjesama i kola „Hercegovačko sijelo“ te muškim, ženskim i miješanim bećarcem, pjesmama u kolu, kolanjem, pletenim kolom, muškim trojancem, natpjevavanjem, stolačkom himnom, trusom s poskočicama, svatovskim pjesmama (žugoranje, opremanje svatova i doček svatova), i na samom kraju lindžom.

Druženje je nastavljeno na zogovima, Đurđevo brdo, gdje su se gosti imali priliku upoznati i s ondašnjom tradicijom i običajima predaka.

Posljednje novosti

Promocija knjige “Kuća razbaštinjenih sanjara” Miodraga Kandića u Mostaru

Mostarski pjesnik Miodrag Kandić, koji već godinama živi u...

SOS Dječija sela u BiH organ izuju edukativno-zabavne povodom Dječije nedjelje

SOS Dječija sela u BiH, u partnerstvu s Federalnim...

Borna Benko predstavlja svoj debitantski singl “Sve oko mene”

Borna Benko, talentirani glazbenik i virtuoz na gitari objavio...

Nova pobjeda građana Jablanice – poništena dozvola za rad mHe „Zlate“

Udruženje građana „Za Doljanku“ održalo je u Mostaru konferenciju...

Na Sveučilištu u Mostaru svečano obilježen početak nove akademske godine

Akademska godina 2023./2024. svečano je započela danas na Sveučilištu...

VLADA HNŽ-A SA 110.000,00 KM POMOGLA NABAVU SPECIJALIZIRANOG VOZILA ZA OŠ ZA DJECU S POSEBNIM POTREBAMA

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg sudjelovao...

Mostarski Taekwondo klub Cro Star nastavlja nizati izvrsne rezultate

Mostarski Cro Star je osvojio 13 medalja (5 zlatnih,...

Nikad skuplje cijene na Oktoberfestu, među posjetiocima u Minhenu i brojni Bosanci i Hercegovci

Oktoberfest, najveće narodno slavlje na svijetu, već danima okuplja...