Ivan Lesko: Kongres o katastru će uvelike doprinijeti razvitku tog sektora u našoj zemlji

U organizaciji Geodetskog Društva Herceg-Bosne (GDHB), u neumskom hotelu Grand će se od 27. do 29.9. 2023. održati 5. Kongres o katastru u BIH s međunarodnim sudjelovanjem, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice FBiH Lidije Bradare.

Pripreme za 5. kongres su u završnoj fazi, a tim povodom u današnjim Vijestima plus razgovarali smo s predsjednikom GDHB, gospodinom Ivanom Leskom.

“Kongres je organiziran pod motom „Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak“. Kada se pogleda opseg podataka i informacija kojima raspolažu baze podataka koje se vode i održavaju u sustavu zemljišne administracije jasno je da je ova formulacija apsolutno opravdana i točna.  U proteklih desetak godina svjedoci smo velikog iskoraka u sektoru zemljišne administracije.

Katastar nekretnina u potpunosti je digitaliziran. Postignuti su značajni rezultati na usklađivanju podataka katastra i zemljišnih knjiga (preko 300 katastarskih općina je usuglašeno). Nastavljeni su poslovi uspostave katastra nekretnina započeti prije rata. Uspješno  se realiziraju projekti  na području infrastrukture prostornih podataka, te projekti  uspostave  i održavanja adresnog registra kao i registra cijena nekretnina, digitalnog arhiva i katastra komunalnih uređaja.

Svi ovi podatci su osnova za uspješno planiranje, kvalitetno i brzo donošenje odluka, stoga zemljišna administracija postaje sastavni dio svakodnevnog djelovanja gospodarskih subjekata, tijela vlasti na svim razinama i pojedinaca. Moto ovogodišnjeg kongresa je odabran kako bismo dodatno promovirali sektor zemljišne administracije i ukazali na njegov značaj za funkcioniranje društva u cjelini”, kazao je gospodin Lesko.

Na pitanje o očekivanjima od kongresa, gospodin Lesko je odgovorio ovako: “U prvom redu iz pozicije organizatora kongresa očekujem dobar odaziv, prema sadašnjim pokazateljima preko 300 sudionika, te da kongres protekne po planiranom rasporedu na najvećoj tehničkoj razini kao i četiri prethodna. Iz pozicije geodetskog stručnjaka očekujem da će kolegice i kolege koji dođu u Neum prikupiti značajne informacije za svoj budući rad i iskoristiti priliku za razmjenu iskustava iz  struke i svakodnevnog života, sve s ciljem unaprjeđenja kvalitete života naših građana i postizanja uvjeta za lakše i jednostavnije poslovanje  gospodarskih subjekata. Stoga želim poručiti svima onima koji rade i djeluju u sektoru zemljišne administracije da se odazovu pozivu Društva i sudjeluju na kongresu jer smo pripremili program bogat stručnim i društvenim sadržajima.”

Prvi kongres održan je 2007. godine također u Neumu i od tada se organizira svake četiri godine kako bi se na adekvatan način prezentirale novosti i rezultati postignuti na području katastra  i općenito zemljišne administracije u BiH, zemalja u okruženju i Europe.

Još uvijek su moguće prijave na kongres, a više detalja pronađite na https://www.gdhb.ba.

Posljednje novosti

Promocija knjige “Kuća razbaštinjenih sanjara” Miodraga Kandića u Mostaru

Mostarski pjesnik Miodrag Kandić, koji već godinama živi u...

SOS Dječija sela u BiH organ izuju edukativno-zabavne povodom Dječije nedjelje

SOS Dječija sela u BiH, u partnerstvu s Federalnim...

Borna Benko predstavlja svoj debitantski singl “Sve oko mene”

Borna Benko, talentirani glazbenik i virtuoz na gitari objavio...

Nova pobjeda građana Jablanice – poništena dozvola za rad mHe „Zlate“

Udruženje građana „Za Doljanku“ održalo je u Mostaru konferenciju...

Na Sveučilištu u Mostaru svečano obilježen početak nove akademske godine

Akademska godina 2023./2024. svečano je započela danas na Sveučilištu...

VLADA HNŽ-A SA 110.000,00 KM POMOGLA NABAVU SPECIJALIZIRANOG VOZILA ZA OŠ ZA DJECU S POSEBNIM POTREBAMA

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg sudjelovao...

Mostarski Taekwondo klub Cro Star nastavlja nizati izvrsne rezultate

Mostarski Cro Star je osvojio 13 medalja (5 zlatnih,...

Nikad skuplje cijene na Oktoberfestu, među posjetiocima u Minhenu i brojni Bosanci i Hercegovci

Oktoberfest, najveće narodno slavlje na svijetu, već danima okuplja...