Belma Alić i Marko Simović: Klasična glazba otišla je u pravcu elitizma

Marko Simović, Mihaela Rajič, Belma Alić

Večeras se organizira koncertu Dua “SA Sinfonietta” u bašti Spomen kuće Svetozara Ćorovića u Mostaru s početkom u 19 sati.

Koncert se organizira u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), koji financira Europska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Grada Mostara.

Tim povodom u “Vijestima plus” uživo gostovali su umjetnička rukovoditeljica ansambla i violončelistkinja, Belma Alić i violinist Marko Simović.

Radi se o najmanjem ansamblu i još je manji jer nemamo klavir.  Klavir obuhvaća ogroman tonski raspon i pokrije orkestarski part i zahvalnije je i jednostavnije svirati uz klavir. Kada se radi o dva melodijska instrumenta, svi izazovi padaju na dva instrumenta, koji ne mogu pokriti veliki broj hormonskih cjelina, Reportera je vrlo kompleksan, ali ima toliko dovoljno da violina i violončelo mogu biti životni izazov učiti takav jedan repertoar. Velika je satisfakcija kreirati tu vrstu harmonije i tona, ali je komplicirano zbog problema koji se kod nas zove intonacija.“, kazala je Belma Alić.

Intenzivan i interaktivan pristup komunikaciji sa slušateljima obogaćuje njihovo razumijevanje repertoara i tehnike izvođenja djela. Zanimljivo je spomenuti da će večeras svi prisutni imati priliku i interaktivno se uključiti kroz razgovor na kraju nastupa.

Interakcija je proces za koji je potrebno više vremena. Iako su očekivanja da će biti bujice raznih interesiranja. Manje-više smo svjesni da se na ovakvim koncertima pojavljuju ista lica na koncertima. Ista je situacija s književnim večerima, izložbama slika i fotografija. Često se desi na kraju bude muk, da nema dodatnih pitanja. Proces taj oslobađanja je ljekovit i stresan za nas, jer smo se mi naučili najbolje izražavati svirajući. Djelomično će biti stresno i izazovno za nas jer nikad ne znaš što će te netko upitati, a s druge strane možda bude zanimljiv ljudima koji dolaze i vole klasičnu glazbu, koja je u jednom trenutku otišla u pravcu elitizma. Sva klasična glazba danas nastala je bila kanal zabave.“, kazao je Marko Simović.

“Zvuk priče” je projekt udruženja “Strings Attached Sinfonietta”, osnovanog 2019. godine pod vodstvom profesorice MA UNSA, Belme Alić. Ansambl okuplja vrhunske profesionalne glazbenike i univerzitetske profesore iz Bosne i Hercegovine, s osnovnim ciljem promoviranja umjetničke glazbe. Koncerti se održavaju u razdoblju od 25. kolovoza do 20. prosinca 2023. godine.

S ovim udruženjem cilj nam je da postoji platforma na kojoj umjetnici mogu svirati i baviti se onim za šta su se školovali dugi niz godina. Strings Attached Sinfonietta je nastala iz nedostatka te platforme. U BiH ne postoji nijedna koncertna poslovnica, mi ne pokušavamo biti koncertna poslovnica jer nismo na toj razini. Kod nas se kultura svela na festivale i projekte, što podržavam ali nemamo stalnu koncertnu ponudu i to nedostaje cijeloj BiH.“, kazala je Belma Alić.    

Cijeli intervju poslušajte u nastavku.

Posljednje novosti

Promocija knjige “Kuća razbaštinjenih sanjara” Miodraga Kandića u Mostaru

Mostarski pjesnik Miodrag Kandić, koji već godinama živi u...

SOS Dječija sela u BiH organ izuju edukativno-zabavne povodom Dječije nedjelje

SOS Dječija sela u BiH, u partnerstvu s Federalnim...

Borna Benko predstavlja svoj debitantski singl “Sve oko mene”

Borna Benko, talentirani glazbenik i virtuoz na gitari objavio...

Nova pobjeda građana Jablanice – poništena dozvola za rad mHe „Zlate“

Udruženje građana „Za Doljanku“ održalo je u Mostaru konferenciju...

Na Sveučilištu u Mostaru svečano obilježen početak nove akademske godine

Akademska godina 2023./2024. svečano je započela danas na Sveučilištu...

VLADA HNŽ-A SA 110.000,00 KM POMOGLA NABAVU SPECIJALIZIRANOG VOZILA ZA OŠ ZA DJECU S POSEBNIM POTREBAMA

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg sudjelovao...

Mostarski Taekwondo klub Cro Star nastavlja nizati izvrsne rezultate

Mostarski Cro Star je osvojio 13 medalja (5 zlatnih,...

Nikad skuplje cijene na Oktoberfestu, među posjetiocima u Minhenu i brojni Bosanci i Hercegovci

Oktoberfest, najveće narodno slavlje na svijetu, već danima okuplja...