Dr. sc. Vlatko Cvrtila: Suvremeni izazovi koji se pojavljuju u kompleksnom međunarodnom poretku pokazuju potrebu za osnivanjem sigurnosnih i međunarodnih studija

„Pokretanjem sigurnosnih i međunarodnih studija Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru pokazuje poznavanje trendova u visokom obrazovanju i uočavanje potreba za razvojem upravo ovakvih studijskih programa, koji, uz ostale programe, obogaćuje ponudu za sve buduće studente“, rekao je prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji je i jedan od nastavnika na novom studiju Sigurnosne i međunarodne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Prof. dr. sc. Cvrtila je istaknuo kako je proučavanje i studiranje sigurnosnih i međunarodnih izazova važno pitanje svake zajednice s ciljem aktivnog djelovanja u suočavanju s izazovima koji nas okružuju. Naglasio je kako suvremeni sigurnosni izazovi koji se pojavljuju u vrlo kompleksnom međunarodnom poretku koji je u tranziciji, zahtijevaju složene odgovore na institucionalnoj, društvenoj i individualnoj razini.

Iz tog razloga je stvaranje stručnog kadra u ovom području izuzetno važno pitanje u jednoj zajednici i to ne samo zbog jačanja kapaciteta institucija, već i zbog jačanja sposobnosti poslovnog sektora da brže prepoznaje izazove i prilike na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i jačanje ukupne društvene otpornosti na rizike s kojima se suočavamo, odnosno s kojima ćemo se u budućnosti suočavati“, kazao je prof. dr. sc. Cvrtila. Dodao je kako su potrebe za stručnjacima iz ovog područja već danas velike te da će se sigurno povećavati i u budućnosti.

Studij sigurnosnih i međunarodnih studija izvodit će sveučilišni preddiplomski i diplomski jednopredmetni studijski program. U tijeku su prijave za upise na studije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru i vršit će se do 7. srpnja 2023. godine, a više informacija se može pronaći na mrežnoj stranici http://upisi.ff.sum.ba.

Posljednje novosti

Lađarska udruga Mostar poziva sve zainteresirane da se priključe novom sportu i novoj priči u gradu Mostaru

Lađarska udruga Mostar poziva sve ljubitelje izazova i novih...

Brano Likić predstavlja spot za pjesmu “Jesi li se umorilo srce moje”

Vrhunski glazbenik Brano Likić predstavlja spot za pjesmu "Jesi li se umorilo...

Jačanje ljudskih potencijala na Sveučilištu: Ugovori za asistente i poslijediplomande

U okviru obilježavanja Dana Sveučilišta, upriličena je svečanost dodjele...

Najbolji volonteri u 2023. godini su Maja Andrić (RH) i Mateo Marić (BiH)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, 5. prosinca, humanitarna udruga...

Pridružite nam se na Sajmu ‘Hrabro Srce’: Podržite osnaživanje žena u Mostaru

Udruženje „Žena BiH“ Mostar u partnerstvu s „Inicijativom građanki/na...

NLB Grupa poboljšala svoju ESG ocjenu

Da li se ikada pitate kakav trag biste ostavili...

Danas je Svjetski dan zemljišta – Zemljište je izvor života na Planeti

Svjetski dan zemljišta obilježava se svake godine 5. prosinca...