Draženka Blaži: Mucanje je nešto što se može dogoditi svakome od nas!

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju prvi puta se obilježio 1998. godine na inicijativu tri svjetske udruge. Od tada se diljem svijeta obilježava svake godine kako bi se povećala svjesnost populacije o samom mucanju, kao i o osobama koje mucaju. Nacionalne udruge ili logopedska društva taj dan organiziraju različita javna predavanja i/ili edukacije o mucanju.

U svemu aktivno sudjeluju i osobe koje mucaju. Kao i diljem svijeta, i u Hrvatskoj se obilježavanje dana svjesnosti o mucanju, 22. listopada, odvilo pod motom: Pustolovina riječi: otpornost i promjene.

Naša ekipa je prisustvovala online predavanju na temu mucanja pa smo, tim povodom, u ‘Vijestima plus’ mogli čuti kratko izlaganje predsjednice Hrvatskog logopedskog društva – Draženke Blaži, kao i svjedočanstvo te iskustvo osobe koja i sama muca – gospodina Vedrana Kotarskog.

Unatoč desetljećima istraživanja, ne postoji jedinstven odgovor na pitanje o uzroku mucanja, ali se mnogo zna o čimbenicima u području genetike, neurofiziologije, dječjeg razvoja i obiteljske dinamike koji doprinose nastanku mucanja. Poznato je da se mucanje javlja tri do četiri puta češće kod muškog spola. Mucanje je fenomen koji se smatra lako uočljivim i moglo bi se reći da „svi znaju što je mucanje“. Mucanje može imati negativne posljedice koje podrazumijevaju emocionalne i socijalne teškoće koje se protežu kroz čitav životni vijek.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije