14 organizacija civilnog društva formiralo ‘Zeleni forum’

U organizaciji Resursnog centra za okoliš, u Sarajevu je danas održavanjem Nacionalnog foruma, koji je okupio  brojne predstavnike vladinog i nevladinog sektora iz oblasti zaštite okoliša, okončan projekt „AIRQ – Jačanje uloge  organizacija civilnog društva u promoviranju demokratskih principa i postupaka vezanih za SEA/EIA i zaštitu  okoliša“, a zahvaljujući podršci dobivenoj u okviru projekta „Misli o prirodi“ koji provodi CPCD uz financijsku  podršku Švedske. 

„Naš cilj je bio poboljšati upravljanje okolišem kroz umrežavanje i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva, kako  bi aktivno sudjelovali u kreiranju politika u oblasti zaštite okoliša, ali i bili ravnopravni partneri pri donošenju odluka.  Sinergijsko djelovanje je moćan alat, jer je svima isti cilj – bolje i odgovornije upravljanje okolišem. Zato smo danas i  formalizirali naše zajedničke napore u formiranje Zelenog foruma, potpisivanjem Deklaracije koju je prihvatilo i  podržalo 14 organizacija civilnog društva iz cijele BiH a koji se osniva kao platforma za zajedničko djelovanje u cilju  zajedničkog rada i kreiranja i provedbe politika zaštite okoliša i očuvanja prirode na svim nivoima u Bosni i Hercegovini“, izjavila je Lejla Šuman, direktorica REC-a. 

Predstavljen je i Pozicijski dokument (Postion paper) o horizontalnom zakonodavstvu i procesu integracija koji će  biti dostavljen nadležnim ministarstvima. BiH se danas suočava s brojnim izazovima u oblasti zaštite okoliša, te u  gotovo svim poljima koje je potrebno harmonizirati sa zakonima i standardima EU, bilježi vrlo ograničen  napredak. 

„Naš zakonski okvir se nije mijenjao dugi niz godina. Sa REC-om nastavljamo raditi na beskrajno važnom NEST projektu kroz koji se pruža tehnička pomoć ministarstvu za izmjenu zakonske regulative, a koji također financira Švedska. Načinili  smo velike napore u podizanju transparentnosti u radu, jer smo duboko uvjereni da je potpuna transparentnost  podataka prilikom dobivanja svih dozvola najveći korak u uređenju oblasti zaštite okoliša“, istaknuo je Stjepan Matić, pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma. 

Tijekom jednogodišnje implementacije AIRQ projekta, realizirane su brojne aktivnosti s ključnim sugovornicima i  partnerima iz vladinog, nevladinog, realnog i medijskog sektora. Kroz već započete nove projekte, usmjerene na  jačanje sektora zaštite okoliša, REC ostaje vodeća organizacija koja u BiH zajedno sa svojim partnerima realizira aktivnosti u oblasti zaštite okoliša i očuvanja životne sredine.

Besplatni mali oglasi

Više iz kategorije